Wellsapalooza!

Den här idén föddes parallellt med Jules Verne-omslagen som jag kickade igång bloggen med. Det var den journalistiska stilen i Världarnas krig som gjorde att jag ville göra en rad ”realistiska” omslag som kontrasterade starkt mot den mer romantiska Verneserien.

Jag måste brasklappa lite: det råder viss osäkerhet kring årtalen som de olika böckerna har givits ut på svenska. Tider skola komma… fick jag tag på i en Bonniers-utgåva från 1936, men det visade sig vara manuset till William Cameron Menzies filmatisering – förvisso skrivet av Wells själv, men aningen förvånande att det blivit utgivet på svenska när själva romanen inte verkar ha blivit det. Jag valde att använda samma titel som filmen, Tider skola komma… (Things to Come på engelska) fastän den engelska romantiteln är The Shape of Things to Come. Inte fick jag någon brödtext att lägga in i omslaget heller, men lite brottstycken från filmmanuset funkade fint det med.

Det finns lite olika titelvarianter på Första männen på månen också, men jag använde samma som till det tidigare omslaget jag gjorde – den var ändå mest likt den engelska titeln.

En sak till: mitt under arbetet med omslagen blev jag påmind om att det gjorts några engelska Wells-omslag med liknande ”tidningstema”; jag hade sett dessa tidigare men glömt bort, och tror att min egen idé ändå kom till av sig själv, så att säga. Dessutom tycker jag att koncepten skiljer sig åt tillräckligt för att jag inte borde skrota mina.

Illustrationerna är mina egna bortsett från den till Första männen på månen som kommer från The Moon: Considered As A Planet, A World, And A Satellite av James Nasmyth och James Carpenter, 1885. Några av bilderna skulle behöva lite mer jobb – och lite mer mystik! – men det är dags att gå vidare till nya projekt.